Juuli Paananen: Biologista tiedonhallinnan asiantuntijaksi – tavoitteena turvallinen yhteiskunta

Vastavalmistunut biologi Juuli Paananen löysi Erillisverkkojen työpaikkailmoituksen osin sattumalta. Tyytyväinen alanvaihtaja on työssään innostunut ict-alasta, oivaltanut mentoroinnissa vahvuutensa ja kokee merkitykselliseksi tehdä töitä turvallisen yhteiskunnan puolesta.
kokonaisturvallisuus tiedonhallinta turvallisuudentekijät

Turvallisuudentekijät-juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työstään ja arjestaan. Tiedonhallinnan asiantuntija Juuli Paanaselle on tärkeää, että hän pystyy jokapäiväisessä työssään seisomaan työpaikkansa arvojen takana.

Olet alanvaihtaja. Mikä innosti sinua hakemaan töihin Erillisverkoille?

Hain Erillisverkoille töihin keväällä 2018, kun olin juuri valmistunut Helsingin yliopistosta filosofian maisteriksi biologian alalta. Pääaineeni oli ekologia ja evoluutiobiologia – alan töitä oli tosi vaikea löytää.

Huomasin onneksi laajentaa työpaikkahakua sen perusteella, mitä kaikkea olen yliopistossa oppinut, kuten esimerkiksi paikkatieto-osaamista, excel-taitoja, viestintä- ja esiintymisosaamista sekä ryhmätyöskentelyä.

Laajempien hakukriteerien pohjalta vastaan tuli Erillisverkkojen tiedonhallinnan asiantuntijan työpaikkailmoitus. Tehtävä vaikutti mielenkiintoiselta ja yhteiskunnallisesti merkitykselliseltä. Hain paikkaa ja sain määräaikaisen tehtävän, joka onnekseni muutettiin myöhemmin vakinaiseksi.

Aluksi uusi ala pelotti, mutta parasta on ollut tuki, jota saan työkavereiltani. Meillä on hyvä ilmapiiri ja voin aina kysyä neuvoa muilta. Vaikka hyppäsin tuntemattomaan, oloni on ollut turvallinen ja tervetullut.

Juuli Paananen katsoo merelle kiikarit kädessään.

”Helsingissäkin voi hyvin harrastaa lintubongausta, esimerkiksi Lapinlahden rannassa on mielenkiintoista seurata lintujen muuttoa. Sulilla merialueilla näkee jo varhain kevättalvella isokoskeloita ja kyhmyjoutsenia – tosin osa kyhmyjoutsenten kannasta talvehtiikin Suomessa, talven ravinnonsaannista riippuen”, Juuli Paananen kertoo.

Mitä työhösi kuuluu ja minkälaista osaamista tuot tiimiinne?

Olen tiedonhallinnan asiantuntija. Maaliskuusta alkaen toimin kuitenkin verkkosuunnittelijana vuoden määräaikaisessa tehtävässä, sillä meillä on käynnissä erilaisia tietojärjestelmien kehityshankkeita.

Kehitystyö haastaa omaa ajatteluani: ideoita ja ajatuksia pitää tuoda rohkeasti esiin. Rakennamme työtä tehostavia tietojärjestelmiä, jotka auttavat meitä palvelemaan turvallisuuskriittisiä asiakkaitamme yhä paremmin. Ne auttavat asiakkaitamme myös hyödyntämään digitalisaation mahdollisuuksia entistä enemmän.

Teemme kehitystyötä yhdessä eri alojen osaajien kanssa. On ollut hienoa huomata, miten eri tavalla ihmiset lähestyvät samaa asiaa. Kun kuulemme toistemme ideoita ja pallottelemme niitä keskenämme, saamme yhdessä aikaan enemmän. Itse pyrin tuomaan erityisesti loppukäyttäjän näkökulmaa esiin; näin voin sitten jatkossa myös ohjeistaa tulevia järjestelmien käyttäjiä.

Alanvaihtajana tuon työyhteisöömme generalistin eli laaja-alaisen osaajan näkökulmaa. Työni vaatii tarkkuutta ja tiedonhallintaa monesta lähteestä sekä eri järjestelmien osaamista – ja se sopii juuri minulle! Opin nopeasti järjestelmien käytön ja olen tarkka. Sosiaaliset taidot ovat myös tärkeitä, sillä teemme paljon yhteistyötä sisäisten sidosryhmien ja asiakkaiden kanssa.

Mikä innostaa työssäsi?

Tykkään ongelmanratkaisusta ja siitä että työstäni on oikeasti hyötyä muille. Se inspiroi! Työni innoittamana olen kiinnostunut yhä enemmän ict-alasta. Olen pohtinut, voisinko jopa opiskella alaa työni ohessa.

Olen syntynyt 1990-luvun alussa ja sukupolvellenihan on tyypillistä, että haluamme tehdä työtä, jolla on suurempi merkitys. Missä työskentelenkin, yrityksen tulevaisuuden visio, tavoitteet ja arvot ovat minulle tärkeitä – minun täytyy pystyä seisomaan niiden takana.

Arvostan suuresti Erillisverkkojen työtä: toimitamme viranomaisille ja huoltovarmuuskriittisille toimijoille turvalliset ja luotettavat palvelut kaikissa olosuhteissa. Itselleni on tärkeää saada tehdä töitä yhteiskunnan turvallisuuden hyväksi.

Opiskelin biologiaa, koska ympäristöasiat ovat itselleni tärkeitä. On ollut hienoa huomata, että vastuullisuus on yksi Erillisverkkojen arvoista, joka on osa jokapäiväistä työtämme.

Juuli Paananen seisoo merenrannalla.

”Missä työskentelenkin, yrityksen tulevaisuuden visio, tavoitteet ja arvot ovat minulle tärkeitä – minun täytyy pystyä seisomaan niiden takana”, Juuli Paananen sanoo.

Mitä olet oivaltanut Erillisverkkojen mentorointiohjelmassa?

Hain heti mukaan mentoroinnin pilottiohjelmaan, kun se alkoi syksyllä 2020 ja pääsinkin aktorin rooliin eli mentoroitavaksi.

Oma mentorini on hankintapäällikkö Sven Forsell, joka on työskennellyt monissa erilaisissa tehtävissä. Keskustelemme hänen kanssaan noin kerran kuussa esimerkiksi ammatillisesta kasvusta ja omien vahvuuksien löytämisestä. Olenkin oppinut keskustelujemme avulla tunnistamaan yhä paremmin omia vahvuuksiani sekä ajatteluni kompastuskiviä.

Olen taipuvainen perfektionismiin ja olen oivaltanut nyt yhä selkeämmin, kuinka ajatella loogisemmin omaa suoriutumistani. Pyrin olemaan vähemmän itsekriittinen. Samalla on myös mielenkiintoista kuulla mentorin omista kokemuksista ja oivalluksista pitkän uransa aikana.

Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

Luonnossa liikkuminen ja lintubongaus ovat tärkeitä harrastuksia minulle, mutta tykkään pelata myös videopelejä. Pelaaminen on kiva tapa olla yhteyksissä ystävien kanssa – ja turvallinen korona-aikanakin. Suosikkipelejäni ovat tällä hetkellä Destiny 2 ja Cyberpunk 2077. Kuntoa pidän yllä kävelyillä ja kahvakuulaamalla.

Kuka?

Juuli Paananen, tiedonhallinnan asiantuntija

  • Tulin töihin Erillisverkoille keväällä 2018.
  • Olen koulutukseltani filosofian maisteri biologiasta. Olen alanvaihtaja, mutta yliopistotutkinto antaa mahdollisuuksia moneen, ja olen erittäin tyytyväinen valintaani.
  • Työskentelen 1.3.2021 alkaen vuoden määräaikaisena verkkosuunnittelijana, koska nyt työssämme on käynnissä erilaisia tietojärjestelmäkehityshankkeita. Digitalisaation vaikutuksesta koko järjestelmämme kehittyy. Järjestelmien kehitys ja käyttöönotto kuuluvat työnkuvaani.
  • Vastuullisuus on minulle tärkeä arvo niin töissä kuin vapaallakin. Haluan tehdä töitä koko yhteiskuntamme hyväksi.

Lue lisää:

Katja Lamminen: Valvomon sykkivä sydän takaa Suomen turvallisuutta

Joel Lehtomäki: Panostamme ennennäkemättömällä tavalla Virve 2.0:n testaukseen

Marko Alakangas: Tarvitsemme tiedon hallinnassa hybridimallin