alkuun

Joel Lehtomäki: Panostamme ennennäkemättömällä tavalla Virve 2.0:n testaukseen

”Virve 2.0 -hankkeessa saan tehdä työtä, jolla on merkitystä. Virveä käyttävät niin hoitajat sairaaloissa kuin moottorikelkalla pakkasessa liikkuvat rajavartijatkin: laitteiden on toimittava luotettavasti oloista riippumatta”, sanoo Erillisverkkojen kehityspäällikkö Joel Lehtomäki.
turvallisuudentekijät viranomaisyhteistyö Virve 2.0

Turvallisuudentekijät-juttusarjassa asiantuntijamme kertovat työstään ja arjestaan. Kehityspäällikkö Joel Lehtomäki vastaa viranomaisverkko Virve 2.0:n kehittämisestä ja testaamisesta.

”Laajakaistaiset Virve-liittymät ja uudistuvat palvelut varmistavat viranomaisten ja muiden turvallisuustoimijoiden viestinnän ja yhteistyön tehokkaasti myös tulevaisuudessa”, hän kertoo.

Millaista on kehittää uuden sukupolven Virve 2.0-verkkoa?

Aloitin Erillisverkoissa Virve 2.0 -tiimin kehityspäällikkönä kesäkuussa 2019, ja vastuullani on ennen kaikkea uuden laajakaistaisen viranomaisverkon testaus. Koen olevani mahtavalla näköalapaikalla ja saan tehdä työtä, jolla on merkitystä. Virveä käyttävät niin hoitajat sairaaloissa kuin moottorikelkalla pakkasessa liikkuvat rajavartijatkin. Laitteiden onkin toimittava luotettavasti oloista riippumatta: teemme kaikkemme, jotta Virve 2.0 palvelee asiakkaidemme viestintää ja yhteistyötä tehokkaasti, varmasti ja turvallisesti.

Työskentelin aiemmin Ukkoverkoilla: siellä olin mukana alusta alkaen yksityisten LTE-radioverkkojen kehityksessä ja CDMA 450-verkon päivittämisessä LTE-teknologiaan. Uskon, että laaja-alaisesta ymmärryksestäni on hyötyä Virve 2.0 -hankkeessa. Minulla on vahva kokonaisnäkemys siitä, miten asiat liittyvät toisiinsa ja mikä on tärkeää tai vähemmän tärkeää.

Sekin innostaa, että luomme Virve 2.0 -palvelua yhteistyössä osaavien ja luotettavien kumppaneidemme Elisan ja Ericssonin kanssa. Ericsson toimittaa viranomaisverkkoon 4G- ja 5G-mobiiliverkon ytimen (Core) ja Elisa 4G- ja 5G-radioverkkopalvelun (RAN). On kiinnostavaa päästä tutustumaan heidän testaamiseensa ja keräämään sieltä ideoita meillekin. Tämän perustan päälle toteutamme sovellukset, joilla nykyisen Virven viestintäratkaisut korvataan.

Joel Lehtomäki istuu näyttöpäätteen takana etätöissä.
Erillisverkkojen kehityspäällikkö Joel Lehtomäki on unelmatyössään. ”On innostavaa olla näin mahtavalla näköalapaikalla. Olen oppinut paljon suomalaisesta viranomaisyhteistyöstä, joka on maailman huippua.”

Missä laajakaistaisen Virven kehitystyössä mennään nyt?

Käynnistimme lokakuussa 2020 julkisen hankintavaiheen, jossa Erillisverkot ostaa Virve 2.0 -järjestelmän toimintokriittiset palvelut. Hankintakokonaisuus koostuu palvelinohjelmistoista, käyttäjien uusiin Virve-laitteisiin asennettavista sovelluksista – keskeisenä on esimerkiksi ryhmäpuhe – ja palveluihin liittyvistä hankintasovelluksista. Sopimukset valitun toimittajan kanssa on tarkoitus allekirjoittaa syksyllä 2021.

Loppuvuodesta 2020 panostamme testausautomaatioon. Satsaamme siihen ennenäkemättömällä tavalla: automatisoimme testausta niin paljon kuin se on mahdollista. Olemme nyt rakentaneet testiympäristöä, Virve 2.0 -laboratoriota, jonne olemme hankkineet mittalaitteita ja asentaneet tukiasemia.

Pystymme testaamaan laboratoriossa järjestelmiä ja sovelluksia luotettavasti ja toistettavasti – myös etänä ohjaten – ennen kuin siirrämme muutokset ja päivitykset tuotantoon. Uuden kehittäminen puhtaalta pöydältä antaa valtavasti mahdollisuuksia, kun palvelua ei tarvitse rakentaa minkään vanhan päälle.

Miten kentän ääni näkyy Virve 2.0:n toteutuksessa?

Kehitämme, testaamme ja pilotoimme Virve 2.0 -palvelua tiiviissä yhteistyössä kumppaniemme ja käyttäjien kanssa ennen sen käyttöönottoa. Uusi Virve mahdollistaa muun muassa reaaliaikaisen kuvan ja datansiirron: nämä ovat viranomaisten toiveita ryhmäpuheen lisäksi – ja heitä vartenhan tätä teemme.

Testeissä selvitämme vaikkapa, onko jokin päätelaite käytettävä ja pystyykö dronea ohjaamaan reaaliaikaisesti.

Olen itse mukana ensi vuonna alkavissa asiakaspiloteissa. Teemme pilotointia kaikissa oloissa, niin maalla, merellä kuin ilmassakin. Kävinkin jo marraskuisen Liisa-myrskyn aikana suunnittelemassa ensimmäistä pilottia vartiolaivalla.

Tutustumme ennalta jokaisen pilottiasiakkaan toimintaan ja tarpeisiin, jotta voimme tarjota heille mahdollisimman räätälöidyn pilotoinnin. Testeissä selvitämme vaikkapa, onko jokin päätelaite käytettävä ja pystyykö dronea ohjaamaan reaaliaikaisesti.

Vastuullani ovat myös Virve 2.0:n kenttätestauksen mittalaitteet, joilla varmistamme, että palvelu toimii maantieteellisestikin. Palveluiden integrointi- ja testausvaiheen jälkeen turvallisuusviranomaiset ja muut turvallisuuskriittiset toimijat pääsevät käyttämään uusia viestintäpalveluita Virve 2.0:n kautta vuoden 2022 aikana.

Olet ollut aktiivinen Yksi Yhteinen Erve -hankkeessa – miten se on edennyt?

Yksi Yhteinen Erve on vuonna 2018 alkanut konsernin sisäinen kehittämishanke, johon meitä henkilöstöä on kutsuttu laajasti mukaan. Ilmoittauduin taloon tultuani mukaan moniin työryhmiin – kuten mahdollistavan työkulttuurin kehitysryhmään.

Hankkeen projekteista ja työpajoista on tarttunut monia hyviä ajatuksia, kuinka Erillisverkkojen uusia toimintatapoja ja aktiivista kokeilukulttuuria voitaisiin entisestään vahvistaa ja sujuvoittaa.

Koen, että konsernin liiketoimintojen keskinäinen yhteistyö on lisääntynyt ja tunnemme toisiamme paremmin. Tavoitteenahan on, että Erillisverkkojen palvelut ja konsernin rakenne kehittyvät yhä asiakaslähtöisemmiksi.

Joel Lehtomäki ohjaa kaivinkonetta kotipihallaan.
Nikkaroinnista pitävän Joel Lehtomäen haave omasta harrastetilasta toteutuu, kun perheen Kirkkonummen-talon tontille nousee lämmin autotalli.

Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

Urheilu on minulle tärkeä henkireikä: pelaan sählyä ja sulkapalloa ja käyn heittämässä kiekkoa frisbeegolfradalla. Vapaa-aikani kuluu pitkälti kotona Kirkkonummella perheeni parissa. Meille syntyi vuosi sitten kolmas lapsi, ihana tytär, ja hänen kasvuaan on ollut mahtava seurata.

Olen myös toteuttamassa pitkäaikaista haavettani, autotallin rakentamista. Sen runkoa pystytetään nyt. Olen innoissani, että saan vihdoin hyvänkokoisen lämpimän harrastustilan. Tykkään nikkaroida ja tehdä asioita käsilläni. Tähtäimessäni on myös hankkia klassikko-harrasteauto, ehkä Porsche 911, jota voisin puunailla talvet ja ajella kesät.

Kuka?

Joel Lehtomäki, Erillisverkkojen kehityspäällikkö:

  • Olen koulutukseltani tietotekniikan insinööri ja valmistuin Metropolia Ammattikorkeakoulusta vuonna 2009. Aloitin Erillisverkkojen kehityspäällikkönä Virve 2.0 -tiimissä kesällä 2019.
  • Olen ollut koko työurani tekemisissä langattomien viestintäverkkojen kanssa. Tein insinöörityöni Digitalle, jonne siirryin valmistuttuani. Yrityskauppojen myötä olen tehnyt töitä laajakaistaverkkojen parissa niin Finnet-ryhmän Datamella kuin viimeksi service managerina Ukkoverkoilla. Olin siellä kehittämässä ja rakentamassa alusta lähtien yksityisiä LTE-radioverkkoja.
  • Erillisverkoilla on innostavaa työskennellä mahtavalla näköalapaikalla. Voin sanoa, että olen unelmatyössäni. Olen oppinut paljon suomalaisista viranomaisista ja viranomaisyhteistyöstä, joka on maailman huippua.

Lue lisää:

Marko Alakangas: Tarvitsemme tiedon hallinnassa hybridimallin
SUSANNA VILJANEN: KORONA-AIKA ON TEHNYT MEISTÄ TIIVIIMMÄN TYÖYHTEISÖN”
ALEKSI TANSKANEN: ILMAN TOIMIVIA OHJELMISTORATKAISUJA PELKÄT LAITTEET EIVÄT VIE PITKÄLLE
ELINA KOSKI: PIDÄMME KRIVAT-TILANNEKUVAPALVELUN ISKUSSA JA PALVELUTASON KORKEALLA KORONA-AIKANA