Erven Aleksi Tanskanen: ”Ilman toimivia ohjelmistoratkaisuja pelkät laitteet eivät vie pitkälle”

”Innovaatioilla ja modernilla teknologialla turvallisuus- ja huoltovarmuuskriittinen toiminta sekä yhteistyö saavat uusia näkökulmia ja lisää tehoa”, sanoo Keko-ekosysteemiä kehittävä Erillisverkkojen software designer Aleksi Tanskanen.
alustatalous Keko turvallisuuskriittiset palvelut

Erveläiset turvallisuudentekijät -juttusarjassa asiantuntijamme kertovat, millaista on ollut työskennellä keskellä koronapandemiaa.

Osa Erillisverkkojen software designer Aleksi Tanskasen työtä on varmistaa, että yhteiskunnan turvallisuuskriittiset järjestelmät ja teknologia toimivat häiriöittä kaikissa oloissa.

”Ilman ohjelmistoratkaisuja pelkät laitteet eivät vie pitkälle. Erillisverkkojen ohjelmistotuotanto on jatkunut normaalisti poikkeusoloissa, ja tämä osoittaa toimintamme ketteryyden ja iskukyvyn.”

Erillisverkkojen software designer Aleksi Tanskanen.

Erillisverkkojen software designer Aleksi Tanskanen kehittää ohjelmistoratkaisuja turvallisuuskriittisille toimijoille. ”Ohjelmoinnissa kiehtoo eniten se, että pääsen luomaan uusia ratkaisuja ja jättämään oman sormenjälkeni toimintaan.”

Miten koronakriisi on vaikuttanut työhösi?

Toimenkuvani on teknistä ongelmanratkaisua sekä ohjelmointia. Työ on jatkunut normaalisti – etätöihin siirtymistä lukuun ottamatta. Ohjelmistotuotannossa työmme on kehittää asioita, eikä koronakriisi ole iskenyt onneksi meihin. Väki on pysynyt terveenä ja teknologia toiminut häiriöittä.

Vaikka emme välttämättä ole kaikista näkyvin osuus viranomaisviestinnässä, on erilaisten turvallisuuskriittisille toimijoille tuotettavien ohjelmistoratkaisujen tarve suuri – ja varmasti lisääntyy vielä lähitulevaisuudessa. Ilman ohjelmistoratkaisuja pelkät laitteet eivät vie pitkälle.

Millainen on tyypillinen etätyöpäiväsi?

Etätöihin siirtyminen maaliskuussa onnistui ohjelmistotuotannon puolelta mainiosti. Mielestäni se osoittaa toimintamme iskukyvyn: pystymme mukautumaan ja reagoimaan ketterästi vaihtuviin tilanteisiin. Itse nappasin toimistolta mukaani vain läppärin, sillä kotoani löytyy tarvittaessa näppäimistöjä ja näyttöjä.

Ergonomiassa varmasti olisi parantamisen varaa. Meillä on töissä sähköpöydät, ja tykkään tehdä töitä välillä seisaaltaan. Nyt työskentelen ainoan pöytäni ääressä pienessä yksiössäni.

Muuten työpäivieni sisältö ei ole juurikaan muuttunut. Päivät ovat pysyneet saman mittaisina kuin toimistollakin. Kuulun pieneen alle kymmenen hengen tiimiin, ja kokoonnumme päivittäin etäyhteyksin: käymme läpi jo tehtyjä hommia ja katsomme, mitä kukin tekee lähipäivinä. Lisäksi on viikoittaisia palavereja, joissa käymme isommalla mittakaavalla läpi töiden etenemistä.

Kehität päätyöksesi Keko-ekosysteemiä. Mikä on Keko?

Keko tulee sanoista kokonaisturvallinen ekosysteemi. Se on eräänlainen kohtaamispaikka, joka tarjoaa uuden toimintamallin turvallisuustoimijoiden sekä palveluita tuottavien ja kehittävien yritysten yhteistyölle.

Kekon ideana on luoda palveluntuottajille sekä viranomais- ja turvallisuuskriittisille organisaatioille tietoturvallinen palvelu, joka auttaa modernisoimaan turvallisuuskriittisiä ohjelmistoratkaisuja. Tarkoituksena on nopeuttaa sovelluskehitystä ja edistää pienempien, innovatiivisten yritysten pääsyä mukaan turvallisuusalan kehittämiseen. Näin syntyy ekosysteemi, jossa kaikki ovat voittajia.

Teknisesti Keko perustuu kahteen pilariin: moderniin kehitysympäristöön ja alustaan, jolloin kehitysympäristöstä voidaan viedä ohjelmistoratkaisu helposti ja nopeasti tuotantoon. Myös pelkkää alustaa voi tarvittaessa käyttää ilman kehitysympäristöä.

Alustan rakentaminen alkoi vuonna 2018, ja olemme pilotoineet sitä jo asiakkaidemme kanssa. Kekossa on otettu huomioon vahvasti sekä tiukat tietoturvavaatimukset että helppokäyttöisyys.

erve uutiset_tanskanen

Aleksi Tanskanen kehittää päätyökseen Keko-ekosysteemiä, joka on eräänlainen turvallisuustoimijoiden sekä palveluita tuottavien yritysten tietoturvallinen ja innovatiivinen kohtaamispaikka.

Mihin Kekon kaltaista kohtaamispaikkaa tarvitaan?

Alustataloudesta puhutaan paljon. Käytännössähän se tarkoittaa sitä, että uusien palveluiden kehittämisessä hyödynnetään erilaisia digitaalisia alustoja eikä palveluntarjoajien tarvitse alkaa kehittää itse kaikkea alusta lähtien.

Kekossa voi olla mukana sekä monen tyyppisiä palveluita että eri tahoja, kuten esimerkiksi energiasektorin toimija. Organisaatiot hyötyvät siitä, että ne pystyvät käyttämään kaikkia näitä palveluita turvallisesti ja esimerkiksi keskustelemaan yli rajojen.

Uskon, että uusilla innovaatioilla sekä moderneilla tekniikoilla myös turvallisuus- ja huoltovarmuuskriittisten toimijoiden työ sekä yhdessä tekeminen saavat uusia näkökulmia ja lisää tehoa. Vaikka näenkin, että turvallisuuskriittisten toimijoiden tekeminen on jo nykyisellään Suomessa hyvällä mallilla, aina voi ja kannattaa pyrkiä erinomaisuuteen.

Oletko aina ollut kiinnostunut ohjelmoinnista?

Tekniikka on kiinnostanut minua aina – aloitin ohjelmoinnin kymmenvuotiaana. Nälkä kasvoi syödessä, ja harrastuksesta tuli ammatti. Työni Erillisverkoilla on kiinnostavaa: ohjelmoinnissa kiehtoo eniten se, että pääsen oikeasti luomaan uusia ratkaisuja ja jättämään oman sormenjälkeni toimintaan.

On palkitsevaa tehdä työtä, jolla on tarkoitus. Yhteiskunnan turvallisuuskriittisten palveluiden ja järjestelmien on toimittava kaikissa olosuhteissa. Tehtävät ovatkin hyvällä tavalla haastavia: kaikki ohjelmointi perustuu periaatteessa ongelmanratkaisuun. On myös mukava tehdä töitä asiantuntevassa yhteisössä.

Miten rentoudut vapaa-ajallasi?

Paras tapa rentoutua on tarttua kirjaan. Vaikka äänikirjat ovat hyviä, ja niitä myös satunnaisesti kuuntelen, mielestäni lukeminen parantaa keskittymiskykyä sekä mielikuvitusta enemmän. Pidän erityisesti faktaan perustuvista kirjoista, joissa on myös tarinallisuutta.

Esimerkiksi israelilaisen Yuval Noah Hararin teos Homo deus, Huomisen lyhyt historia pohtii kiinnostavasti ihmiskunnan seuraavia askeleita. Mitä tapahtuu, kun teknologian – kuten tekoälyn – kehittäminen ajaa osan ihmisistä työmarkkinoiden ulkopuolelle ja tekee heistä tarpeettomia? En lue tietopohjaisia kirjoja vain oppiakseni uutta, mutta on kiinnostavaa syventää samalla omaa ajattelua ja maailmankuvaa.

Kuka?

Aleksi Tanskanen, Erillisverkkojen software designer:

  • Olen tietojenkäsittelytieteen kandiopiskelija Helsingin yliopistossa ja suorittanut tieto- ja viestintäliikenteen perustutkinnon.
  • Työskentelin ohjelmoijana muutaman vuoden pienessä it-yrityksessä ennen kuin tulin Erillisverkoille kesäkuussa 2018. Erillisverkot on hyvä työpaikka: työyhteisö on mukava ja työ kiinnostavaa ja hyvällä tavalla haastavaa. Työssäni palkitsevinta on, kun saan kehitettyä asioita ja tiedän, että niillä on merkitystä yhteiskunnan turvallisuudelle.

Lue lisää:

Erven Harri Hildén: ”Seuraamme tilannekuvaa 24/7”

Erven Esa Wörlin: ”Konesalimme palvelevat häiriöittä”

Erven Mari Fallström: ”Vastuullisuus kuuluu menestyvän yrityksen arkeen”

Erven Elina Koski: ”Pidämme Krivat-tilannekuvapalvelun iskussa ja palvelutason korkealla korona-aikana”

Keko, sovelluskehitys, turvallisuuskriittiset palvelut. Pysy ajan tasalla ja tilaa uutiskirjeemme tästä

Tilaa uutiskirje